Monday, February 14, 2011

:: gila komputer? ::

Hati-hati jika anda seorang yang gemar menggunakan komputer sepanjang hari! Anda boleh terdedah kepada bahaya Carpal Tunnel Syndrome.

Carpal Tunnel Syndrome ialah penyakit yang menyerang bahagian pergelangan tangan. Penyakit ini mampu menyebabkan tangan menjadi lumpuh. Risiko penyakit ini ialah sebanyak 10% untuk orang dewasa.



Gejala :
· Rasa kebas, dan parasthesia (seakan-akan terbakar dan bergetar) di ibu jari telunjuk, dan jari tengah, atau pada beberapa pasien terjadi di telapak tangan.
· Susah menggenggam dan mengepalkan tangan.
· Sering menjatuhkan barang

Anda perlulah mula mengambil langkah berjaga-jaga mulai sekarang. Dibawah telah dipaparkan teknik-tekniknya.
· Berehat secara teratur setiap 15-20 minit dengan menggerakkan pergelangan tangan.
· Jangan menempatkan keyboard pada posisi lebih tinggi atau lebih rendah daripada siku tangan.
· Duduklah dengan tegak.







*sumber...

19 orang tengah bermadah:

topimagine said...

xleh lari dgn komputer di zaman millenium ni :)

nadira shahid said...

start bace stat gejala, yg part ats tu, memang NGERI.. tq for info ;)

nadzirah aqilah said...

waahh!! baru tau nie.... alamak.. rasanya selama nie mcm mengamalkan gaya idop yg tak sihat jek...
patutla bila drive tba2 rasa tgn jd kebas... erkk.. ada kena mengena ke ek? hehe tenkiu atas info yg dikongsi.. (^__^)

kembatolo™ said...

ai ai.. insyaAllah selamat.
na'uzubillah.

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

ohh tidakk!!!
fakta yang sangat menakutkan saya ='((
kebas2 tu selalu kot :((
waaaaaaaaaaaaaaaaa
tapi saye gune lappy. petua penggunaan lappy yg betul ada tak?

Ummu~Ishak said...

gambar tangan terbelah
ewrkkk

iday said...

thanks 4 sharing,,takot lar tgk yang bedah2 tu,,

mcam tak berani dah pegang laptop,,huhu

amiYo said...

topimagine: yup..betol 2..kalau yg keje pejabat lagi la..pelajar plak buat esaimen lg..men game lg.. :P

amiYo said...

nadira: mmg ngeri pon..btw same2..jenguk2 la cni lg.. :D

amiYo said...

aqilah: yer..gua endiri pon x sangka sampai boleh jd mcm 2 skali kalau selalu ngadap pc ni..kalau x kena cara la..

amiYo said...

kembatolo: haha..insyaAllah..

amiYo said...

yeah: haha..same je kot lappy ke komputer ke..kan yang penting die ckp kt situ cara pegang maouse dan tangan ats keyboard 2..

amiYo said...

ummu: haha..nape..?ngeri..??geli..??

:P

amiYo said...

iday: same2..haha..kalau x brani dh nk pegang laptop 2 x siap la esaimen jwp nyer.. :P

hoya hadis said...

salam kenal.
haish takutnye..first time baca info macam nie..nasib baik terbukak blog ni.

Nasuha Salleh said...

ngerinye T_T

amiYo said...

hoya: salam kenal gk..
tu la pasal..len kali kena masu lagi blog ni..hehe :D

amiYo said...

nasuha: x ngeri pon.. :P

shida said...

aiyak...hu3~~
tq 4 da tips..