Monday, June 20, 2011

:: Tips Perkahwinan by Ustaz Azhar Idrus ::

assalamualaikum

ni gua ada sedikit tips untuk gua kongsikan dengan rakan-rakan blogger yang dah kahwin dan yang akan berkahwin dan yang wajib kahwin dan yang bernafsu nak kahwin. yang tak nak kahwin langsung pergi main jauh-jauh. tips ni adalah daripada Ustaz Azhar Idrus. gua tak tahu lah kalau korang tak kenal ustaz ni. korang boleh pergi ke fan page ustaz di sini. korang jugak boleh tengok video-video ceramah terkini atau lama dari lain-lain ustaz termasuk juga Ustaz Azhar Idrus di sini. dan Ustaz Azhar Idrus adalah salah seorang feberet penceramah yang gua suka dengar. gua pernah post sebelum ni tips dari Ustaz Azhar Idrus di sini. semoga dengan ilmu dan amal ikhlas yang mencukupi dan disertai redha Allah, dapat memberi kita bekal yang secukupnya untuk dibawa kemuka pengadilan di akhirat nanti. insyaAllah. wallahua'lam.




1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

7 orang tengah bermadah:

ecah mashuri said...

baca entri ni tiba2 jadik takut nak khawin.eheheeh..xbersedia nak jadi yg terbaik utk suami.huuuu;p

lolitasinta polkapolkie said...

wahhhh.tkut na kwen jgk laa cmne . hee

vampire's lovex said...

semoga kita kita kita semua jadi pasangan yg baik kepada pasangan kita kelak..

Acik said...

Aww .. Dah boleh pandang-pandang.
Dah boleh pegang-pegang.
Duduk renggang-renggang bertambah sayang ...

Fyqa said...

nak share kt "jejaka".
bagus ;)

Kasim Selamat said...

hmmm... ada satu ketika saya pernah lupa akan nasihat ini... time kasih kerana mengingatkan...

zeff said...

gamba Pok Mang tuuu