Friday, December 10, 2010

:: kisah wang hantaran ::

asslamualaikum... kan sopan tu..bagi salam dlu sebagai permulaan entri ni.. kompem ade orang nk buat gua jd menantu... :P jangan igt gua nk kawen sehari dua ni plak.. mentang2 la gua nk cite pasal wang hantaran ni... kisah ni dikatakan kisah benar yg benar2 berlaku dalam negara kite ni... wallahua'lam... bagi gua,benar ke tak benar... kisah ni mmg boleh dijadikan iktibar... peace....~


*nama yang digunakan bukanlah nama beliau yang sebenar


emak kepada joyah:"yerlah...anak saye blajar lulus universiti..tak nak bilang braper.. tapi biarlah berpatut-patut..selalunyer yang belajar tinggi2 dalam lingkungan 10ribu.. tapi ni lah satu2nye anak perempuan saya..harap2 paham jerlah..~"


emak kepada amin:"saye paham maksud awak..tapi saye harap awak pon paham la yer.. kalau terlampau tinggi harus ditangguhkan nanti...biarlah dipercepatkan..biar jauh dari maksiat..."


emak kepada joyah:"kalau awak tak mampu..anak saye ni bukan nyer tak laku..
ada banyak lg yg tunggu..dah la letak harga rendah,nk cepat pulak tu..nanti ape plak org cakap.."


amin:"yerlah makcik..makcik ni jual anak ke kereta..?takda macam gini..
sekarang jugak saya DOWNPAYMENT 2 ribu..saya bawak balik anak makcik..malam ni saya TEST DRIVE DULU SEMUA..kalau dalam semua BAIK, jangan cakap 10 ribu,12 ribu pon saya letak..tapi kalau dh LUMAU,ENJIN PON TAK BAGUS tuh anak makcik DENGAN DEPOSIT DEPOSIT SEMUA makcik boleh simpan!!"




amacam..??realiti tak citer kt ats tuh..??
bagi gua mmg zaman skang dh mcm 2... melayu2... orang sdh tidak lagi pandai menilai erti ijab kabul yg sebenar benar nye..jd mula lah berlaku maksiat... sebab ape berlaku pergaulan2 bebas ni.. dah nk kawin tak mampu kn.. kalau mampu skali pon kan... ko x pikir ke yg nanti menantu ko nk bela anak ko jgk...nanti duit semua dh licin buat blanje kawen yg mahal..lps kawen anok ko yg kebulor... best tak...?? kalau gua jd buadak yg kat ats 2 kan... gua ckp mcm ni jer...

"kalau anak makcik 2 khatam hafaz quran 30juz, 10 ribu
12 ribu pon saya akan usahakan utk cari makcik"


seKian.......

24 orang tengah bermadah:

Hanisah Safian said...

hamboihhhhh!!

reject teros! haha :D

Jie(",)v said...

ehhh...keno mahal lagi la kalu anok mokcit 2 leh hafaz 3o juz...

igt mudof ko??staro ustad pom ramai ag xlps nk hafaz 3o juz cukup..

hahaha :P

awedonde said...

jiedah xpuaf hati...mugo dio mintok hantare mahal..haha

miyoshu212 said...

hanisah: haha..mane ade rejek...itu hanya lah elemen buaday..iaitu sindir menyindir...kah3

miyoshu212 said...

Jie(",)v :hahaha...mesti rama ustad2 yg merasai kepedasan itu...rama nyo wey ngapa sajo..tp x igt mula...
:((

miyoshu212 said...

awedonde: letok mahal2 gk kito cari hok muroh2 jh ko guano awedondey..?haha

Jie(",)v said...

awedonde -> taw mno aku letok mahal??haha..gak tak menjadi mslh letok mahal kalu tok laki snggup..kah3

shu212(kiut parop pgil gni haha) -> ejs bia buleh lawe anop mokcit wt ngapa 3o juz ckup la baru sero manis molep ayt tuh.. :D

Jeely jelly said...

ha.. betol2.... watpe r nk dfikir sgt blja universiti ke ape... klu ank pompun dye dh suke kat lelaki tu je.. x kn dye plk nk soh ank pompuan dye kawen ngn lelaki yg lebih kaye yg leh bg 10 ribu hntaran.. huhu

miyoshu212 said...

jie: haha..agak pedis di c2...adeeh...~

miyoshu212 said...

jeely: haa..taw takpe...nilai seorang perempuan bkn terletak pade degree nye...tp d mana..?pk la sendiri...hehe

FasiHaH SupiaN said...

uihh...mahal bebenor..huhu

fa-in said...

ini blog ke 3 ku singgah ckp psl kawin mlm ni,apakah. ui nice2

miyoshu212 said...

fasihah: taw takpa...perasan artis..kalau artis 2 patot bg free jek...

miyoshu212 said...

fa-in: bia betoi..?haha..dh nk kawen la 2 kot cik kak oii... :P

nora said...

baik nye perli cite nih

miyoshu212 said...

jngn kene batang idung dah ler...keh3...
:D

(One) SiTi* said...

hahaha...molek2....
wat murah2 je, lg berkat..
apa la org skrg,
nk menunjuk ng banding2 sama seara/jiran je lebih nih
takut org kata kot~

miyoshu212 said...

ye ker..?
alhamdulillah...
ade org ntye ni..
kak siti letak brape..?
:D
gurau jek...! :)

Cik Tom said...

mahalnya..hantaran ke nak jual anak ni??hehe

rs nick name amiyo..ok unik!!cik tom suka...

zacky ~786~ said...

huhuu ..~ siap leh test drive lg tu .. ekekee gler gempak..

miyoshu212 said...

cik tom: mcm jual kete plak kn..?hehe

wah..!cik tom suke yea..?miyo pon suke...hehe..:D

miyoshu212 said...

zacky: haha..best la bg kau sbg lelaki kn..?wakaka

ALIAA MIZAN said...

ehehe...tringat marin dulu g rombonge mmine poksdaro..kejuk berok dengar jumlah wang hantaran..

miyoshu212 said...

aliaa: mahal bebeno hantaran 2 kalau sampai beruk pon terkejut...hehe...
berape eh..? :D