Thursday, December 23, 2010

:: tingkatkan pendapatan nuffnang ::

assalamualaikum...
laen macam je kan tajuk entri kali ni...
nak kate miYo ni expert sangat bab2 nuffnang ni memang takde la..
baru je berdaftar ngan incik nuff ni lebih kurang sebulan walaupun da lebih
setahun berbelog secara tak aktif...tapi alhamdulillah la..
da dapat 3 BE skali gus...kalau ikut care yang betul..
insyaAllah bleh dapat...hehe...
jadi lepas miYo buat sedikit kajian la..merantau sane sini
cari maklumat..so,miYo nk kongsikan ngan korang sedikit tips
untuk meningkatkan pendapatan nuffnang ni..
walaupon memang dah ramai sangat blogger yang cerita
dan bagi tips pasal nuffnang...miYo
nak kongsi gak..!
:P


sumber gambar : pakcik google :D


.:Selalu berinteraksi dengan Nuffnang:.

Berbaik-baiklah dengan staff Nuffnang bahagian Blogger Relations.
Mengikut pengalaman miYo, segala soalan akan dijawab dengan baik walaupun ada soalan yang miYo tanya tu dah ditanya berulang kali..setakat ni takde lagi soalan yang
miYo ajukan tak berbalas..tengs nuff..!



.:Ubah jawapan untuk survey Nuffnang:.

Kalau boleh setiap 1-2 bulan sekali korang update survey Nuffnang mengenai blog korang..miYo yang baru sebulan berdaftar ni pon dah dua kali update..dan ia memang berkesan..!korang ubah bahagian blog korang fokus tentang apa, apa kategori iklan yang korang rasa bersesuaian untuk blog korang.. Lagi satu, jangan lupa untuk blog description tu tolong la describe betul-betul. Advertiser tengok blog korang mengenai apa daripada situ..kot.. :D



.
:Dapatkan panduan & ebook daripada sumber yang dipercayai:.

Korang kena la jadi blogger yang rajin google dan suka explore..Belajar daripada pengalaman orang lain..blogger2 otai..Di awal pembabitan miYo dengan Nuffnang, miYo banyak refer post contohnya daripada chokilala,cik tom,ben ashari dan laen2 sebagai rujukan. Selain tu, ada ramai blogger berpengalaman yang buat ebook tentang Nuffnang dan semuanya PERCUMA!

contohnya:
E-book Nuffnang daripada Din Beramboi



.:Buat lebih banyak blog:.
Jangan terlalu fokus kepada satu blog sahaja sebaliknya explore niche/kategori lain...
haa..kalau blogger yang memang serius nak dapatkan wang dari nuff ni..memang boleh pakai la tips ni..tapi kalau macam miYo ni hanya lah berbelog sebab minat..tapi kalau dah orang bagi duit ape salahnye kan..?asalkan ikut care yang betul..so,baik miYo fokus kepada
:: ...belOg amiYo... ::
:D



.:Buat blog tentang content yang ramai orang cari:.
Blog peribadi cerita pasal harini korang pergi mana, harini korang makan apa memang xberapa nak laku melainkan korang artis ataupun at least korang Hanis Zalikha..
tapi kalau blog miYo ni memang lebih kepada peribadi je la...nak kongsi pengalaman miYo study kat Cairo ni..xpercaye..?klik sini,sini dan sini..dan kadang2 miYo kongsikan entri berbentuk ilmiah..so,bergantung kepada korang sendiri lah..blog korang kan..?korang punyer suke lah..!hehe..



.:Target pengunjung blog daripada Malaysia:.

Nuffnang lebih suka kalau pengunjung blog itu datang daripada trafik tempatan. Kenapa? Sebab mudah untuk dia target pengiklanan. Contohnya, ketika post ini ditulis ada kempen daripada syarikat penerbangan MAS menari-nari di sidebar & juga kempen DiGi..Cuba kalau korang ni orang luar, mesti fikir amende la pula DiGi ni kan? oleh sebab itu juga la, Nuffnang xkasi kita pasang ads from other South East Asia rival company seperti Advertlets & Innity. Jadi, hasilkan content blog yang bersifat ‘Malaysia’ atau serantau..kalau macam miYo skali pon..orang Malaysia..tapi tengah study kat lua dan tinggal kat Cairo ni..buat ape nk klik tengok iklan Digi ke Celcom ke..dah miYo duk kat sini xpakai line-line 2 semua..
apatah lagi bukan orang serantau..
:)




ok lah..miYo rase setakat ni la dulu entri yang miyo nak kongsikan dengan korang..
lagipon memang kat luar sane dah bnyak blogger bagi tips pasal nuffnang..tp mungkin ade gak yang xtahu lagi yang jenguk blog miYo ni..hehe..
ape ape pon jangan lah kite lokek untuk berkongsi idea..
tips kt atas 2 pon memang bukan sepenuh nye pengalaman miYo..
banyak yang miYo cari maklumat dari blogger..alaa..pakcik google kan ade..
maklumlah..baru sebulan berdaftar dengan nuffnang..
tapi memang sangat berkesan..!!
kalau kena dengan cara nye.. :D
-sekian-

*klik link berikut untuk ketahui sedikit sebanyak tentang hukum Hukum Meletakkan Iklan Nuffnang, Google Adsense, Advertlets & Seumpamanya.

10 orang tengah bermadah:

deqdeq said...

super info....tima kasih miyo

cacing said...

miyo... bagu sinfo ni.. cacing nak try la.. agak2 kalo kite tanya kat staff dorang dah makan ke belum dorang marah tak? hehehe

Anonymous said...

panjangg owh...!!!
pinar mato nk bco..
hahaha..

amiYo said...

deqdeq: tengs gk sudi menjengah ke cni.hehe

amiYo said...

cacing: hehe..xpnah la plak miyo tanye soalan 2..try la klau nak kene potong elaun..haha.. :P

amiYo said...

anony: eh2 bnyk komen plak u...xnak bace men jauh2..kah3

Anonymous said...

ahhahaha...
ambo xreti eh nuff2 ni mugo blog ambo xdop mugo tuhss..
wakil ko demo jahla

amiYo said...

xreti gk tskpo la..nati nop aja..hehe

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hek hek hek.

saye tak rapat ngan nuff huk huk.

amiYo said...

huk huk huk.

rapat2 kan la yernhek hek.

:D