Friday, January 21, 2011

:: only in egypt part 1 ::


kalau nak cerita pasal Egypt ni memang takkan habis satu malam. sebab tu la gua terus je buat tajuk entry ni ade part 1, part 2 dan bla...bla...bla... sebelum gua datang sini dulu, ramai jugak yang berpesan kat gua macam macam. dan ape lagi. gua pon terbayang macam macam jugak la mengikut imaginasi kreatif gua. orang cakap kat Mesir makan roti je. diorang tak makan nasi. sebab tu badan diorang besar besar. ape lagi. gua bayangkan yang tinggi gua hanya separas pusat arab. ditambah pulak bayangan badan mereka mungkin berbulu bulu. kerinting! lebih kurang begitu la imaginasi gua ketika itu. senang lah nak takutkan dan rampas apa saja dari orang luar yang kecik kecik macam kite ni. tak kire la rampas or ragut or wateva. dan tak kira la rampas beg ke, jam ke, laptop ke, 'mahkota' ke dan ape saje. gua bagi contoh bukan gua reka reka. memang dah berlaku sepanjang gua di sini. tapi alhamdulillah tak pernah berlaku pada gua dan sahabat sahabat terdekat gua. na'uzubillah. dan yang pasti selepas gua datang kat sini gua dan rakan rakan memang makan nasi setiap hari. -.-

macam macam lagi lah orang lama lama duk cerita dekat gua dan rakan rakan yang laen pasal pantang larang di Mesir. dan semakin kreatif lah imaginasi kami berpusing dalam kepala. ustaz gua kat sekolah pernah cakap kalau duduk dalam kelas atau kat mane mane atas kerusi jangan silang kaki. nanti arab yang duduk sekali dengan kite ingat kite samekan tapak kaki dengan muka mereka. bagi mereka ini aib. pernah jugak terdetik dalam hati gua nak cuba try test betol kah macam ni? sebelum gua sempat try tu ade sekali member gua try dulu kat kedai makan. sekali beliau angkat kaki letak ats paha time arab nak amik order. alah macam awek duduk lepak kat kedai mamak lah silang paha tu. lebih kurang macam tu lah. beliau nak tengok lah macam mane respon arab tu. gua berebar jangan cakap lah macam tunggu turn nak bersunat. sekali arab tu datang terus tumbuk muka member gua. dan gua TIPU. takde respon ape ape pon sebenarnye. gua bukan nak cakap ustaz gua tipu, tapi mungkin sebab kami pelanggan kat kedai tu. kalau tak, harus jugak tangan arab yang bersaiz ikan pari tu singgah kat muka beliau. boleh pecah jerawat bujang yang tumbuh meliar kat muka beliau tu.



malam malam macam ni gua tak heran kalau gua tak leh tido. kalau gua lapar? tengok je lah kedai makan kat sini. 'OPEN 25 HOURS' . seven eleven kat Malaysia pon setakat 24 jam je bukak. gua pon tak berape nak pasti sangat dari mane lah beliau ambik lagi 1 jam. tapi mungkin jugak ini salah satu care beliau tarik pelanggan untuk ke kedai itu. orang ramai tengok sign board tu gelak sampai sakit perut kemudian jadi lapar. terus singgah makan kat situ. mungkin jugak begitu taktik beliau kan? tapi gua agaklah kan, takde kot arab yang gelak tengok sign board ni sebab diorang memang ingat sehari memang 25 jam. heh!

kadang kadang gua memang tak boleh nak pertikaikan mereka memang kreatif. err.. kalau tersangat kreatif payah jugak kan. sebab tu la kalau bab menipu gua memang tabik spring lah kat diorang. kalau dah kepala otak dah kreatif, senang lah nak putar belit. sekali sekala kalau time main bola lawan dengan diorang. best jugak belasah diorang sampai 16-0. tapi lepas je siap main senang senang je risult jadi 6-6. mereka mereka pon pulang lah dengan girang nya sebab perlawanan tersebut seri!!


kreatif bukan..??
~.~



*bersambung......

16 orang tengah bermadah:

Anonymous said...

ngahahaha...

areteacar said...

apakah? hahaha... letak je la dlm peti ais botol tuh.

misz nana said...

tak pernah rasa duk luar dari malaysia :D

JIJI YU said...

wano lain bena doh mesir loni

kakchik@ella said...

dtg bca cerita org di Egypt. nice n3 dik. nnt tulis lgi tntang Egypt ni eh.

.::: Princess MOMOY :::. said...

terima kasih sudi share
menarik entry nih

tapi momoy rasa better bagi perenggan lebih sikit
memudahkan readers
peace no war

Student Perlu Tahu | RESUME
Peristiwa itu masih menhantui diriku...

Nieza said...

bestnyer...bila akak nak sampai sana ni yer...:)

amiYo said...

anony: err..nape gelak..?

amiYo said...

ika: haha.biase la..terlalu kreatif jd mcm 2 la.. -.-

amiYo said...

misz nana: insyaAllah bakal merasai kalau ade rezeki ddapat pergi tunaikan haji.. :)

amiYo said...

jiji yu: lain wano plok ji..?haha..mu gk baru klik semeta..lupo asal usul lalu..haha

amiYo said...

kakchik: terima kasih kak..nanti datang singgah lagi..hehe :)

amiYo said...

momoy: owh..tengs untuk nasihat 2..memang miyo perlukan nisihat membina dalam berblog ni. :D

amiYo said...

nieza: alhamdulillah..at least kat cni best la jugak..sebab banyak ilmu yg dapat ditimba kalau rajin..kat cni lah dunia segala ilmu.. :)

ciK gAyah kePohh said...

mesty beku air tu :)

amiYo said...

haha..amboi perli org mesir.. :D