Saturday, June 18, 2011

:: Luahan Guru Praktikal 2: zaman persekolahan dulu dan sekarang ::


assalamualaikum.

"perhatian! ini bukanlah pengalaman gua. ini hanyalah luahan seorang guru praktikal. luahan ini bukanlah rekaan semata-mata. tapi mungkin sesetengah sahaja yang direka. luahan ini mungkin dilakukan dek kerana tekanan yang dihadapi ketika sedang menjadi seorang 'guru praktikal'. luahan pertama boleh dilihat di sini." -penulis belog amiyo.


*******************************

biler dah genap seminggu ni, banyak benda yang ai dapat perhatikan, benda yang membawa perubahan dalam hidup ai. yea lah, mana tak berubah sebab dulu ai daftar masuk sekolah sebagai pelajar nakal tapi sekarang ai daftar masuk sekolah sebagai seorang guru pelatih. paling ketara perubahan adalah.
1. bilik : dulu tempat ai, bilik darjah yang pakai kipas siling je, awal tahun kalo lambat masuk kelas mesti dapat bahagian tepi sekali yang jauh ngan kipas, time tu memang rasa nak bentak-bentak je kepala classmate yang dapat meja betul-betul bawah kipas.. sekarang ai duduk dalam bilik guru ber ekon walaupun sementara waktu, tapi berbaloi-baloi dengan cuaca yang panas sekarang..
2. laluan : kalo dulu, ai paling takut or malas nak lalu bilik guru, sebab takut terserempak ngan ustazah or cikgu-cikgu perempuan yang suka tegur tudung, stokin, kain sekolah or kasut yang ai pakai.. pendek kata uniform sekolah tu dari ataih sampai bawah tak ikut rules yang ditetapkan =.= .. lagi satu ai malas nak senyum-senyum or wat muka baik depan cikgu, pulak-pulak kalo jumpa cikgu yang spesies muka ketat dan tak reti nak jawap salam student, yang tu memang buatkan ai rasa nak plasterr je mulut beliau.. tapi tulah, tu sumer dulu.. haha.. sebab sekarang pepagi lagi ai dah menapak kat laluan untuk masuk ke bilik guru pelatih ^^

3. salam : dulu ai yang memberi, but now i yang menyambut salam ..

4.
exam : when i was sitting for exam dulu, macam-macam toyol ai buat, ataih meja, dalam pensil case, even belek buku masa exam ai berani, but now ai terpaksa deal ngan students yang perangai cam ai dlu sebab ai tanak tanggung dosa sebab tak tegur or amik ape-ape tindakan ke atas diorang biler diorang kantoi meniru.. yeah what u did, u get back.. prinsip ai senang je, nak meniru lantak u lah, tapi jangan bagi kantoi ngan pengawas exam.. sebab pengawas exam memang ditanggungjawabkan untuk menjaga keharmonian dewan peperiksaan tu..if pengawas tu tak tegur or warning or even tak kesah dengan penipuan yang berlaku, dia akan tanggung dosa tu..but if lepas dia dah buat sumer, tegur dah, larang dah, but still student tanak dengar so kira macam dah lepas la kan.. hmm
5. teacher's meeting : dalam seminggu tu at least 1 hari cikgu-cikgu akan ada meeting, tak kesahla petang or pagi.. kalo sekolah ai dlu, ckgu-cikgu akan meeting pagi Isnin, but sekolah sekarang cikgu-cikgu meeting petang khmis. dulu ai tengok je cikgu-cikgu masuk bilik meeting pot-pet-pot-pet pasal prestasi, pasal yuran, pasal benda-benda yang perlu dimeetingkan, but now, ai become 1 of teachers yang masuk dalam meeting's room dan dengar segala benda yang ai tak pernah dengar zaman sekolah dulu..
6. cikgu : dulu ai yang panggil somebodyelse CIKGU, but now somebody or everybody was calling me cikgu/cikgu praktikal.. =.=

7.
pengetua : ai tak pernah berani nak bersemuka or mengadap muka pengetua sekolah ai dulu, but now 2 3 orang pengetua ai dah jumpa dan bercakap or even kena sembur direct.. pengalaman!! haha

okkeh dah tak larat nak list.. if i got any ideas, i'll updet later on.. chow..


*******************************

-sekian luahan guru praktikal 2-

4 orang tengah bermadah:

auny aizie said...

cikgu praktikal sekolah aku dulu nangeh2 sebab budak tanak buat keja sekolah dia bagi.

haha

Ana Montana said...

macam kenal jah luahan hati sape nie..
:)

HEROICzero said...

keh3x, rasa lain hu?

vampire's lovex said...

ckgu praktikal nye rungutan macam student merungut.haha..