Friday, June 24, 2011

:: Luahan Guru Praktikal 4: karma ::

assalamualaikum.

"perhatian! ini bukanlah pengalaman gua. ini hanyalah luahan seorang guru praktikal. luahan ini bukanlah rekaan semata-mata. tapi mungkin sesetengah sahaja yang direka. luahan ini mungkin dilakukan dek kerana tekanan yang dihadapi ketika sedang menjadi seorang 'guru praktikal'. luahan pertama boleh dilihat di sini, luahan kedua boleh dilihat di sini dan luahan ketiga di sini." -penulis belog amiyo.

*******************************


assalamualaikum dan samat petang ..

apa nak jadi kalo?

1. dari 35 orang pelajar, hanya 5 bijik buku dapat di kutip .. padahal 5x duk ulang benda sama suh hantar buku hari Ahad..

2. dari 22 orang pelajar, hanya 2 bijik buku masuk bilik guru tadi .. padahal dah hold tarikh hantar .. patut hantar hari khamis, tapi bagi hantar jugak Ahad, malangnya macam-macam alasan keluar.

3. bagi rehat awal, janji masuk awal, tapi 15 minit lewat tak masuk lagi..

4. belajar 15 minit dah sibuk mintak nak keluar pi toilet .. tak lain tak bukan nak pi hisap rokok .. macam-macam gaya buat, macam tak tahan sangat nak kencing la, buat muka mengantuk la .. semua gaya tu 'direka' dengan harapan dapat keluar pi toilet .. but i'm sorry, nak keluar pi toilet semata-mata nak hisap rokok memang cari pasal ngan ai ..

5. pusing je badan tulis nota kat whiteboard, sepantas kilat diorang bukak kelab bual .. tengking sekali senyap, pastu mula menjawab macam cikgu ni kawan se geng .. langsung takde hormat ..

sapa cakap kerja cikgu senang? kalo tahap kesabaran senipis ciskek Secret Recipe jangan harap mampu jadi cikgu sampai 40 tahun masa .. selalu ingat dan tanam dalam hati untuk tidak membenci pelajar, untuk tidak 'meringankan' mulut dengan bahasa-bahasa kesat, untuk selalu sabar, tapi mampukah semua ni dilakukan dengan perangai dan akhlak pelajar sekarang?

andai kata masa dapat diputar kembali ke zaman sekolah menengah, ingin saja aku mengucup tangan dan memeluk erat tubuh semua guru yang pernah aku derhakai , yang pernah aku kurang aja dan yang pernah aku bad mouth .. kerana kesan negatif daripada semua perbuatan tu sudah dirasai sekarang .. :'(


*******************************

-sekian luahan guru praktikal 4-


6 orang tengah bermadah:

Anonymous said...

cikgu praktikal mano la kijoam duk ngepek jah...
xsoh jadi cikgu laaa oyak dio..
duk umoh jago anok bini/tok laki sudohhhh..
olof nk ngepek napop teh..hahaha..

:P

unieMARKS :) said...

heee.jd cikgu nih mmg mencbr . dgn skrg mcm mcm ragam ada . oh yo !

nur said...

Takcaya karma tapi kadang2 terkena btg hidung sendiri jugak.. Adakah itu karma?

cik mas said...

biasa lah amiyo.. kdg2 bila pk2 balik kenapa anak2 murid tak dengar kata kita, tu sebab dulu masa kita jadi murid, kita tak dengar kata cikgu.. memang betul hukum karma tu wujud.. try baca ni.. aku pun hadapi mcm ko gak.. sabar banyak2.. kuatkan semangat utk jadi pendidik ya.. :)

http://duniakucikgu.blogspot.com/2011/05/selamat-hari-guru.html

vampire's lovex said...

susah gak ehh jadi cikgu....kena byk bersabar..

masshie mastura said...

yup2 keje cikgu xsenang.