Sunday, July 10, 2011

:: peristiwa menarik di BERSIH 2.0 ::

assalamualaikum.

bahang BERSIH 2.0 turut gua rasai walaupun jauh diperantauan. gua agak simpati la dengan warga KL sebab susah nak bergerak ke sana ke mari sebab jalan dah tentu-tentu nya jem. roadblock sana sini. kalau gua pon tertekan jugak dengan keadaan tu. alaa. sehari je pon. kalau jalan tak jem korang nak ke mana juga? ke masjid?

gua tak nak ulas apa-apa tentang BERSIH 2.0 ni. biar lah korang masing-masing befikir, mana baik dan mana buruknya. Allah dah bagi akal fikiran kepada manusia. bukan macam haiwan just ada otak tapi tak ada akal. sebab tu la Allah bagitahu manusia adalah sebaik-baik ciptaan. so, untuk sesiapa yang Allah bagi ilham untuk berfikir dengan betul tu tahniah untuk anda gua ucapkan.

seperti gua cakap tadi gua tak mahu ulas apa-apa tentang BERSIH 2.0 pun. gua just tertarik nak kongsi sesusatu tentang salah satu kejadian dalam perhimpunan 'aman' ini. layan.



Suhaimi Shuhardi sedang mengimamkan solat
ketika perhimpunan.


Suhaimi Shuhardi sedang mengimamkan doa dan
hailer/mic dipegang oleh seorang Chinese.


akhirnya beliau tersungkur akibat gas beracun.
tetapi sedar seberapa ketika kemudian.




Perhatian!!!
belog|amiyo memohon maaf secara terbuka atas
kesilapan maklumat yang didapati dari beberapa
laman web yang mengatakan gambar di atas adalah
arwah Baharuddin Ahmad.
diharap kepada yang turut memberi maklumat salah
ini turut membetulkan dengan segera.
wallahua'lam.


p/s: "Kepada mereka yang dizalimi hari ini, jangan lupa menuntut balasannya di hadapan Allah SWT nanti." kredit kata-kata.

p/s/s: entry ini hanya untuk dijadikan pedoman. tidak berniat menyinggung mana-mana pihak. buang yang keruh, ambil yang jernih. wallahua'lam.

p/s/s/s: harap maklum! gua sudah mengubah isi entri ini selepas akhirnya mendapat maklumat jelas dari sini bahawa dalam gambar ini bukan arwah Baharuddin Ahmad. tetapi Suhaimi Shuhardi. wallahua'lam. kesulitan amat dikesali.

29 orang tengah bermadah:

ct-kama said...

Al-fatihah kpd beliau..semoga ditempatkan bersama para soleh..

p/s: seriau tengok gambar dia..=(

azwa amani said...

Al-fatihah.... Allah akan membalas kepada mereka yang zalim kepada saudara sendiri

shida said...

Al-Fatehah untuk arwah..
jemput singgah berkongsi pengetahuan
http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/pembersih-kah-malaysia.html

H.J said...

haha..kemah ore kito..!

qudwa said...

al-fatihah tuk beliau....(u__u)

siti murni said...

al-fatihah...

mr.kylephytrie said...

al-fatihah tuk beliau....
aku tak pernah setuju dgn idea demo Bersih....dan aku juga tak juga percaya sangat polis ni...skrg sumenyer tak meyakinkan aku...huh...wallahualam...berserah pada tuhan...

hikari said...

Alhamdulillah sempat dia mengimamkan solat...smoge arwah di tempatkan di kalangan org2 yg soleh..

Thanks sudi singgah ke blog saya..=)

ghost writer said...

Bismillāhi r-raḥmāni r-raḥīm
Al ḥamdu lillāhi rabbi l-'ālamīn
Ar raḥmāni r-raḥīm
Māliki yawmi d-dīn
Iyyāka na'budu wa iyyāka nasta'īn
Ihdinā ṣ-ṣirāṭ al-mustaqīm
Ṣirāṭ al-laḏīna an'amta 'alayhim ġayril maġḍūbi 'alayhim walāḍ ḍāllīn

syahiirah :) said...

INI BUKAN ARWAH ! INI HJ SHUHARDI! DIA SELAMAT..DIA HANYA PITAM...SILA SEBARKAN...MAKLUMAT INI BETULL..TAPI GAMBARNYA ORANG LAIN..

belog|amiyo said...

@SYAHIRAH: kalau maklumat ni salah tolonglah link kan maklumat yang betul. jangan cakap je kat sini. dalam entry ni pon aku ada cakap yang aku pantau BERSIH dari perantauan. aku bukan di Malaysia sekarang. macam mana aku nak berada ditempat kejadian. aku dah bagi dari mana sumber aku dapat. so kalau nak betulkan bagilah sumber sekali untuk aku betulkan balik. terima kasih. :)

Miqa said...

Best entry... Bersih = Love <3

syuE said...

hmm.. mcm2 la mesia ni.. bnde kcik di bsar2kn smpai tejadinya khilangan nyawa.. semoga Allah cucuri rahmat ke ats roh beliau.. aminn

thanx visit my blog :)

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

al fatihah .

Kurta Purple said...

ni almarhum yan betul...
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2105914641272.121730.1047691966

Afikah Aziz said...

al fatihah,semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan org2 yg beriman ameen insyaAllah..

Isteri Encek Bard said...

Al-Fatihah, semoga rohnya dicucuri rahmat

Sunah Sakura said...

al-Fatihah... dia terpilih antara mereka yang syahid.. subhanallah...

zone said...

Kalau maklumat tak sahih tlg jangan keluarkan. Jngan libatkan org lain denagan dosa sbb artikel ni... jihad utk islam...m

Tea said...

entah lah.

cuma 1 je, al-fatihah.

Izzul Amir said...

kasihan . ajal ttp akan dtg walau macamane pon . al-fatihah

man said...

confirm bukan yg ne yg meninggal..maklumat dr kawan saya yg berada disitu dn terbabit sama menyelamatkan mangsa sehingga kereta polis tiba..

wan_cikgumuzik said...

tertarik dengan komen Kurta Purple yang memberi maklumat tentang link
ni almarhum yan betul...
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2105914641272.121730.1047691966

Yang mana satu betul nihh?? better padam entri nih sebelum ianya melibatkan tuan blog nih dalam mengerjakan dosa2 fitna..

Sia2 jerr lahh kan.. Kalau boleh, nak buat entri yang mcm nih, research dahulu kesahihannya,, baru publish,, Kalau tak, free2 jerr dapat dosa free..

wallahualam.. Aku tak mengikuti perkembangan baju kuning nih sgt sbb aku sibuk mengerja blog aku.. Hahahahha..

ada masyuukkkk..!!!

belog|amiyo said...

perkembangan kuning pon tak ikut. aku yang duk luar Msia ni pon amik cakna tentang negara aku. bagi aku entry aku ni tak ada unsur fitnah. just nakkongsi apa yang aku dapat. aku pun bukam main publish je. skali dengan link credit aku bagi. ambil yang jernih, buang yang keruh. wallahua'lam.

alif haris said...

tunggu je la balasan Allah ..
klu tak diblas cash kt dunia ni kt akhirat kene la die lg teruk .

belog|amiyo said...

lagi sumber. aku takkan publish kalau takdak sumber.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1434110588886&set=o.211889405500724&type=1&ref=nf

Anonymous said...

al - fatihah kepada ambiga yang berjaya memporak perandakan orang2 melayu dikalangan dia sedang menikmati kopi secawan di dalam hotel 5

bersama kak Es said...

kalau setakat annonymous yang nak kutuk2 tak yah publish..sebab penakut !!

nak komen, komen je la.. tunjukkan diri apa lak guna annon...dik non oiiii

Kak Es pun ada gak perasan kat mana ek.. tunjuk gambar Allahyarham imamkan solat sblm meninggal. Oh.. salah la ye. Tk pe, bila jumpa nnti kita perbetulkan :)

Anonymous said...

kalau jalan tak jamm.. mungkin tak pergi masjid sebab..ada seorang sahabat ni mak dia meninggal.. x sempat menatap jenazah mak dia sebab penuh sesak dengang manusia.. dia sempat tengok batu nisan je..."niat tidak menghalalkan cara"... dan jangan sesekali mempertikaikan ibadah orang lain.. nak pergi masjid atau tidak itu bukan urusan kita.. aku x boleh gambarkan perasaan bila kita x dapat menatap wajah ibu kita buat kali yang terakhir... mungkin ramai yang mengalami perkara yang sama ketika perhimpunan berikut... minta2 dijauhkan wallahualamm...